علم و ثروت .
علم بهتر است یا ثروت ؟
۱.علم
۲.ثروت
۳.علم بدست آوردن ثروت
۴.علم خود ثروت است
۵.علم بدون ثروت هیچ است.
۶.علم و ثروت مکمل و کامل کننده همدیگرند
پرسش نامهسلام
طبق حدیث ارزشمند امام علی علیه السلام علم بالا تر و بهتر است (حدیث را ذکر نمی کنم که خودتون کنجکاو بشید و سرچ کنید بخونید)
اما جدای از این موضوعات دینی باید گفت : کرونا به ما نشان داد علم بهتر از ثروت است! (چرا؟) (لحظه ای درنگ کنید)
اما علمی به درد بخور است که با عمل به آن همراه شود و به کسب ثروت و خیر و صلاح و مسلمانیت و آدمیت بینجامد.
1
سلام :
شماره 6 معقول تر است چون علم و ثروت در تضاد با هم نیستند بلکه هردو می تواند دو بال برای رسیدن به تعالی و پیشرفت انسان باشد، در واقع از قدیم این دو موضوع را مرتبا در مقابل یکدیگر قرار میدادند، اما بنظر من متضاد هم نیستند که بخواهیم یکی را انتخاب کنیم، یا اینکه از نظر علم اخ ، یکی ارزش و دیگری ضد ارزش نیست
0
با سلام و عرض خسته نباشید، خدمت دوستان گرامی و گرانقدر.
علم، خود ثروت است و بهترین ثروت، علم است!
درکتاب کشکول بحرانی اینگونه آمده است: جمعیت زیادی در مسجد دور حضرت علی (ع) جمع شده بودند و از ایشان سوال می پرسیدند. مردی وارد مسجد شد و در فرصتی مناسب پرسید: «یا علی! سؤالی دارم، علم بهتر است یا ثروت؟»، علی(ع) در پاسخ گفت: «علم بهتر است؛ زیرا علم میراث انبیاست و مال و ثروت میراث قارون و فرعون و هامان و شداد.» مرد که پاسخ سؤال خود را گرفته بود، سکوت کرد.
در همین هنگام مرد دیگری وارد مسجد شد و همانطور که ایستاده بود بلافاصله پرسید: «اباالحسن! سؤالی دارم، میتوانم بپرسم؟» امام در پاسخ آن مرد گفت: «بپرس!»، مرد که آخر جمعیت ایستاده بود پرسید: «علم بهتر است یا ثروت؟»، حضرت علی فرمودند: «علم بهتر است؛ زیرا علم تو را حفظ میکند؛ ولی مال و ثروت را تو مجبوری حفظ کنی.» نفر دوم که از پاسخ سؤالش قانع شده بود، همانجا که ایستاده بود نشست.
در همین حال، سومین نفر وارد شد، او نیز همان سؤال را تکرار کرد، و امام در پاسخش فرمود: «علم بهتر است؛ زیرا برای شخص عالم دوستان بسیاری است، ولی برای ثروتمند دشمنان بسیار!» هنوز سخن امام به پایان نرسیده بود که چهارمین نفر وارد مسجد شد. او در حالی که کنار دوستانش مینشست، عصای خود را جلو گذاشت و پرسید: «یا علی! علم بهتر است یا ثروت؟» حضرت علی علیهم السلام، در پاسخ به آن مرد فرمودند: «علم بهتر است؛ زیرا اگر از مال انفاق کنی کم میشود؛ ولی اگر از علم انفاق کنی و آن را به دیگران بیاموزی بر آن افزوده میشود.»
نوبت پنجمین نفر بود! او که مدتی قبل وارد مسجد شده بود و کنار ستون مسجد منتظر ایستاده بود، با تمام شدن سخن امام همان سؤال را تکرار کرد. حضرت علی در پاسخ به او فرمودند: «علم بهتر است؛ زیرا مردم شخص پولدار و ثروتمند را بخیل میدانند، ولی از عالم و دانشمند به بزرگی و عظمت یاد میکنند.»
با ورود ششمین نفر سرها به عقب برگشت!!، مردم با تعجب او را نگاه کردند، یکی از میان جمعیت گفت: «حتماً این هم میخواهد بداند که علم بهتر است یا ثروت!»، کسانی که صدایش را شنیده بودند، پوزخندی زدند. مرد، آخر جمعیت کنار دوستانش نشست و با صدای بلندی شروع به سخن کرد: «یا علی! علم بهتر است یا ثروت؟»، امام نگاهی به جمعیت کرد و گفت: «علم بهتر است؛ زیرا ممکن است مال را دزد ببرد، اما ترس و وحشتی از دستبرد به علم وجود ندارد.» مرد ساکت شد.
همهمهای در میان مردم افتاد؛ چه خبر است امروز! چرا همه یک سؤال را میپرسند؟ نگاه متعجب مردم گاهی به حضرت علی و گاهی به تازهواردها دوخته میشد. در همین هنگام هفتمین نفر که کمی پیش از تمام شدن سخنان حضرت وارد مسجد شده بود و در میان جمعیت نشسته بود، پرسید: «یا اباالحسن! علم بهتر است یا ثروت؟» امام فرمودند: «علم بهتر است؛ زیرا مال به مرور زمان کهنه میشود، اما علم هرچه زمان بر آن بگذرد، پوسیده نخواهد شد.»
در همین هنگام هشتمین نفر وارد شد و سؤال دوستانش را پرسید که امام در پاسخش فرمود: «علم بهتر است؛ برای اینکه مال و ثروت فقط هنگام مرگ با صاحبش میماند، ولی علم، هم در این دنیا و هم پس از مرگ همراه انسان است.» سکوت، مجلس را فراگرفته بود، کسی چیزی نمیگفت. همه از پاسخهای امام شگفتزده شده بودند که، نهمین نفر هم وارد مسجد شد و در میان بهت و حیرت مردم پرسید: «یا علی! علم بهتر است یا ثروت؟»، امام در حالی که تبسمی بر لب داشت، فرمود: «علم بهتر است؛ زیرا مال و ثروت انسان را سنگدل میکند، اما علم موجب نورانی شدن قلب انسان میشود.»
نگاههای متعجب و سرگردان مردم به در دوخته شده بود، انگار که انتظار دهمین نفر را میکشیدند. در همین حال مردی که دست کودکی در دستش بود، وارد مسجد شد. او در آخر مجلس نشست و مشتی خرما در دامن کودک ریخت و به روبهرو چشم دوخت. مردم که فکر نمیکردند دیگر کسی چیزی بپرسد، سرهایشان را برگرداندند، که در این هنگام مرد پرسید: «یا اباالحسن! علم بهتر است یا ثروت؟»، نگاههای متعجب مردم به عقب برگشت!! با شنیدن صدای علی (ع) مردم به خود آمدند: «علم بهتر است؛ زیرا ثروتمندان تکبر دارند، تا آنجا که گاه ادعای خدایی میکنند، اما صاحبان علم همواره فروتن و متواضعاند.» فریاد هیاهو و شادی و تحسین مردم مجلس را پر کرده بود.
سؤال کنندگان، آرام و بیصدا از میان جمعیت برخاستند. هنگامیکه آنان مسجد را ترک میکردند. صدای امام را شنیدند که میگفت: «اگر تمام مردم دنیا همین یک سؤال را از من میپرسیدند، به هر کدام پاسخ متفاوتی میدادم!»
منبع: کشکول بحرانی، ج۱، ص۲۷. به نقل از امام علیبنابیطالب، ص۱۴۲.
1
به نظرم این دوگانهسازی از اساس اشتباهه. چرا باید علم و ثروت رو در مقابل یکدیگر قرار بدیم؟ اینها دو مفهوم هستند و هر کدوم در جایگاهِ خودشون، کاربردِ خودشون رو دارند.
بسیاری از این دوگانههای معروف فقط چون زیاد تکرار شدهاند، توهّمِ تقابل رو برامون به وجود آوردهاند.
مثل اینه که بپرسیم "دست بهتر است یا پا؟" در حالی که اصلاً این دو چیز با هم تقابلی ندارند.
0
مورد 3 علم به دست اوردن ثروت زيرا تا زماني كه در يك حرفه و فن و يا رشته اطلاعات كافي نداشته باشيد يا كار را خراب مي كنيد يا سرمايه اوليه را از دست مي دهيد به عنوان مثال قضيه بازار هاي مالي در كشور خودمان بسياري از مردم را دچار ضرر هاي فراواني كرد در حالي كه افرادي كه سر رشته و علم ان را داشتند سود بسياري كردند.
0
پرسش "علم بهتر است یا ثروت؟" از پرسشهای قدیمی و چالشی است که پاسخ آن کاملاً به زاویه نگاه و شرایط خاص است. اگر بگویم علم بهتر است چون علم منبع تولید ثروت است. علم ماندگارتر است و در ذهن و شخصیت فرد نقش میبندد. کسی که علم دارد، حتی اگر ثروتش را از دست بدهد، دوباره آن را به دست آورد. علم میتواند راههای درست استفاده از ثروت را نشان دهد. علم شخصیت، فرهنگ، اخلاق و بینش میسازد. اگر بگوییم ثروت بهتر است چون: ثروت میتواند زمینه کسب علم را فراهم کند (مثل تحصیل در بهترین دانشگاهها). بدون پول، دسترسی به منابع علمی و آموزشی سختتر میشود. ثروت باعث امنیت، امنیت مالی و آرامش نسبی میشود. گاهی علم بدون ثروت نمیتواند در جامعه اثرگذار باشد. جمع بندی منطقی و برنامه: علم و ثروت هر دو لازماند. اما اگر باید انتخاب شود، علم برتری دارد چون ریشه و تولید کننده ثروت است. ثروت بدون علم، ممکن است ناپایدار باشد و حتی به ضرر فرد یا جامعه تمام شود. علم مسیر صحیح استفاده از ثروت را نشان می دهد و باعث رشد واقعی انسان می شود. نکته زیبا برای پاسخ در انشا یا امتحان: "علم چراغ راه است و وسیله حرکت. بدون چراغ، حتی سریعترین وسیله هم به بیراهه میرود."
0
1.برای ارتباط با سایر کاربران حتما باید عضو ویژه سازمان باشید.
2.برای استفاده مناسب در طول روز نباید تعداد درخواستهای زیادی ارسال کنید.
3.قوانین را رعایت کنید و به دوستان خود احترام بگذارید.
4. حداقل 3 حرف و حداکثر 300 حرف برای پستها و نظرات بنویسید.
در صورت فعالیت در شبکه اجتماعی سازمان، پروفایل و مطالبتان برای سایر کاربران نمایش داده خواهد شد.
همچنین در روز تولدتان از طرف بقیه کاربران پیام تبریک و امتیاز هدیه دریافت خواهید کرد.
مشاهده قوانین
ارتقا به حساب عضویت ویژه
دسترسی به امکانات ویژه
با ارتقا به حساب پریمیوم، از امکانات و مزایای بیشتری بهرهمند شوید:
- دسترسی نامحدود به تمام بخشها
- امکان مشاهدهدورههای اعضای ویژه
- پشتیبانی اولویتدار
- امکانات اختصاصی برای کاربران ویژه