Loading...

يَأْتِي عَلَى اَلنَّاسِ زَمَانٌ يَكُونُ اَلنَّاسُ فِيهِ ذِئَاباً فَمَنْ لَمْ يَكُنْ ذِئْباً أَكَلَتْهُ اَلذِّئَابُ. روزگاري بر مردم فرا مي رسد كه مردمان در آن مانند گرگ شوند، اگر كسي گرگ نباشد گرگها او را مي خورند.

حدیث هست یا ...؟ راوی و گویندهٔ این سخن کیه ؟


0

سلام؛ ظاهراً این حدیث منسوب به حضرت پیامبر است و در تحف العقول نقل شده است؛ که البته این منبع، خود دارای مناقشه است. حدیث معتبری از حضرت محمد (ص) نقل شده (به تواتر) با عنوان «عرضه احادیث به قرآن» که می‌فرمایند: «آنچه از جانب من به شما رسید و موافق قرآن بود، آن را من گفته‌ام و آنچه به شما رسید و مخالف قرآن بود، من آن را نگفته‌ام.» و با توجه به این گفته ایشان، چنین حدیثی، با روح کلی توصیه‌های قرآنی چندان سازگار نیست. و بحث دیگر این که قرار است از چنین حدیثی، چه نتیجه‌ای بگیریم؟ الان آن روزگار است که همه گرگ شده‌اند؟ و ما هم باید چون گرگ شویم وگرنه خورده خواهیم شد؟ چه نکته مثبت اخلاقی و اجتماعی و راهگشا، می‌توان از چنین حدیثی استخراج کرد؟


3

سلام خدمت همگی ... طبق فرمایش آقای دکتر شمشیرگر روایت ذکر شده نه تنها با روح قرآن کریم بلکه با ظاهر قرآن نیز منافات دارد ... قرآن کریم می‌فرماید: إدفَع بألتی هی أحسنُ فإذا ألذی بَینَکَ و بَینَه عَداوَةٌ کأنّه ولیٌّ حمیمٌ ... به دشمن خود با نیکوترین وجه پاسخ ده ... و روایت: ... صافِح عَدوِّکَ و إن کَرِهَ (با دشمن خودت دست بده و مصافحه کن، هرچند که ناپسند است) ...


2

جناب آقای بابامیر عزیز 1 - کسی معترض این نشد که چرا این نقل، آیه قرآن نیست؛ بلکه در یک جمع «علمی»، انتظار می‌رود هر حرف و سخنی، یا با نقل منبع باشد (اگر از دیگری است) یا با استدلال (اگر از خودمان است). 2 - فرمودید که زندگی الان را بیان می‌کند؛ به صورت منصفانه و منطقی بخواهیم ارزیابی کنیم، قدری «سیاه‌نمایی» است. واقعاً اگر در این روزگار کسی گرگ نباشد، باقی جامعه او را می‌خورد؟! با توجه به اینکه دانشجوی مقطع کارشناسی هستید، احتمالاً متولد حدود هشتاد باشید. بنده (البته به عنوان یک عضو کوچکتر نسبت به حاج آقا نوروزی و جناب ملاصالحی) از همان حدود سال‌های تولد شما، به صورت جدی وارد عرصه اجتماعی و اقتصادی شدم ... البته که وضعیت این روزها نسبت به آن روزها، از بعضی جهات افت داشته، اما اینطور هم که بگوییم جامعه گرگ شده است! نیست. هنوز هم بسیار افراد و بسیار مجموعه‌های ارزشمندی در کشور وجود دارند که به خاطر وجود آن‌ها، امید زندگی خوب را داشته باشیم. 3 - در هر کشور دنیا بنا بر مقتضیات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، خطوط قرمز و قانونی برای بیان مسائل وجود دارد. در هیچ کشوری هم (از جمله ایران) نقد علمی وقایع، جرم نیست. اما واقعیت اینجاست که کمتر پیش می آید ما مسائل را از نظر «علمی» نقد کنیم. سخنان شما در همین کامنت، قدری به دور از «چارچوب علمی و ملاحظات احترام» بود. اینجا عرصه «مجادله» نیست. شما که «حقوق» خوانده‌اید؛ باید بدانید که در چه جایی از جامعه مجادله صورت می‌گیرد و چه جایی باید مباحثه کنیم و در کدام عرصه‌ها مجال مناظره است.


1