Loading...

سلام
با کسب اجازه از مدیریت محترم دانشنامه

هدفم از ایجاد این مطلب راهنمایی در مورد ویروس کرونا هست.

همه مطالب و اخباری که ‌می‌تونه مفید باشه رو اینجا میذارم.

سعی میکنم صحت مطالب قطعی باشه و یا حداقل اگر شبیه به نظریه بود منبع خبر اصلی رو بذارم...

خوشحال میشم بقیه دوستان هم اگر اطلاعاتی داشتن اضافه کنن.

 

۱۱ خرافه در مورد ویروس کرونا (کووید-۱۹):


۱- «ابتلا به کرونا قطعا به مرگ منجر میشه!»
هنوز خیلی چیزها درمورد کرونا نمی‌دونیم، اما تا اینجا به نظر میاد یک عفونت ویروسی ملایمه. حدود ۲٪ فوت می‌کنند، و ۱۸ تا ۲۰٪ به شدت مریض می‌شن. پس ابتلا به کرونا در حکم مرگ نیست.

۲- «فقط چینی‌ها کرونا می‌گیرند.»
تو چین شروع شد ولی همه می‌تونند بگیرند. بیماری‌های مسری کاری به مرز ندارند. همه آسیب‌پذیر هستند.

۳- «کرونا خطرناک‌ترین ویروسه.»
غلطه! ویروسهای خطرناک‌تری داریم، مثل ابولا، که درصد بسیار بیشتری رو می‌کشه. ۶۰۰۰ نفر از کسانی که کرونا گرفتند، حالشون خوب شده، و انتظار می‌ره خیلی‌های دیگه هم حالشون خوب بشه.

۴- «پوشیدن ماسک از ابتلا به کرونا جلوگیری می‌کنه.»
ماسک صورت یه حس امنیت ایجاد می‌کنه، ولی ماسک معمولی اثری نداره.
ماسک N95 موثره، ولی بشرطی که درست پوشیده شده باشه، به نحوی که تمام حاشیه‌اش کاملا به صورت چسبیده باشه.
پوشیدن درست N95 نفس کشیدن رو سخت می‌کنه و نمی‌شه مدت زیادی رو صورت نگهش داشت.
ماسک معمولی بیشتر به کار مریض میاد تا ریسک اطرافیان رو کاهش بده، ولی نمی‌تونه آدم سالم رو از مریض شدن حفظ کنه.
روشهای موثر برای اجتناب از ابتلا، یکی شستن مرتب دست هست و دیگری عدم حضور در اماکن عمومی و جمع، در صورت مریضیه.

۵- «کرونا از سوپ خفاش اومده»
قطعا غلطه. می‌دونیم کرونا از یک بازار گوشت تازه در ووهان شروع شد. چند فرضیه در مورد آغاز این بیماری مطرح هست، اما قطعا از کسی که سوپ خفاش خورده نیومده.
بهرحال، وقتی کسی کرونا گرفت، ویروس از طریق ترشحات بدن مثل آب دهن، بینی و ... منتقل می‌شه.

۶- «از طریق بسته‌ای که از چین اومده، می‌شه مریض شد.»
خیلی نامحتمله. بنظر میاد این ویروس نمی‌تونه مدت زیادی خارج از بدن انسان زنده بمونه. البته هنوز یقین نداریم. 

الان میگن که ویروس میتونه تا چند روز بیرون بدن انسان روی سطوح فلزی و یا سطوح پلاستیکی  بمونه و باعث انتقال بشه

۷- «بستن مرز، گسترش مریضی رو متوقف می‌کنه.»
مریضی‌های تنفسی مسری مرز حالی‌شون نیست. آغاز و گسترش چنین بیماری‌هایی تقصیر دولت نیست، بلکه طبیعت ویروسه. ممنوعیت‌های مسافرتی خیلی موثر نیستند، بلکه گاهی اثر عکس می‌گذارند، چون ترس و آشوب ایجاد می‌کنند، و باعث می‌شن مردم مریضی‌شون رو مخفی کنند، که به سرایت بیشتر منجر می‌شه.

۸- «فقط افراد مسن کرونا می‌گیرند.»
همه می‌تونند مریض بشن. افراد مسن محتمل‌تره که دچار مریضی شدیدتری بشن. اما باز در بین افراد مسن هم، خیلی‌ها ملایم مریض می‌شن. بهرحال همه سنی در معرض بیماری هستند و باید مراقبت کنند.

۹- «کرونا عین سارس هست.»
کرونا هم خانواده سارس هست. در واقع سه نوع کرونای شناخته شده داریم: سارس، مِرس، و کرونای کنونی که اسم درستش کووید-۱۹ هست. سارس حدود ۱۰٪ رو کشت، در حالی که کووید-۱۹ حدود ۲٪ کشته.
اما کووید-۱۹ مسری‌تره. تعداد بالای کشته‌ها در هفته‌های اخیر، بخاطر کشنده‌تر بودن ویروس کووید-۱۹ نیست، بلکه بخاطر مسری‌تر بودنشه.

با آنفولانزا مقایسه کنیم. فقط امسال ۲۰ میلیون آمریکایی آنفولانزا گرفتند و ۱۰ هزار نفر بخاطر آنفولانزا کشته شدند. (این سایت آمار کشته‌های امسال آنفولانزا رو ۱۴ هزار نفر اعلام کرده)

۱۰ - «کرونا یک ویروس مهندسی شده‌ست و تعمدا رها شده.»
دانش بشری رو خیلی دست بالا می‌گیرید!
در سه دهه گذشته با سه نوع ویروس کرونا درگیر شدیم. اما در طبیعیت کرونا‌های بیشتری هست. مثلا برخی شبیه سارس هستند. کووید-۱۹ هم خیلی خاص نیست. فقط یک ویروس دیگه از خانواده کروناست. شکل‌گیری ویروس‌ها یک پدیده طبیعیه و البته عواملی چون تغییرات جوی هم بر اون موثره.
هنوز خیلی مونده تا بشر بتونه چنین ویروسی بسازه.

۱۱- «آنتی‌بیوتیک ویروس کرونا رو می‌کشه.»
ویروس و باکتری فرق دارند. آنتی‌بیوتیک باکتری رو می‌کشه و آنتی وایرال، ویروس رو. آنتی‌بیوتیک کمکی به درمان کرونا نمی‌کنه. یک تعداد دارو برای کووید-۱۹ طراحی شده، ولی هنوز در مرحله آزمایشی هستند.



متن بالای ترجمه یک ویدئو ده دقیقه‌ایه که توسط این دو نفر تهیه شده:

- دکتر سارا مداد: مدیر ارشد برنامه سراسری پاتوژن‌های خاص دپارتمان بهداشت شهر نیویورک.
- دکتر استیون موریس: استاد اپیدمیولوژی دانشگاه کلمبیا.

اصل ویدیو ده دقیقه‌ای
https://twitter.com/techinsider/status/1230119682147004416?s=09

با سلام در ابتدا از شما تشکر میکنم که وقت گذاشتین و این مطالب رو به اشتراک گذاشتین 

من هم چندتا نکته ی ریز اضافه میکنم که نه تنها الان که همیشه به دردتون میخوره:

1)پوست و 2)لایه ی مخاطی  سیستم تنفسی و گوارشی  ،سد های اول دفاعی بدن در برابر ورود میکروب ها به بدن هستن و  بهشون میگیم ایمنی ذاتی .از اون جایی که این ویروس به پوست و مخاط میچسبه پس قدم اول تقویت کردن این سد های دفاعی و جلوگیری از اتصال این ویروس به سلول های ما هست  حالا چطوری؟ خیلی از این موارد رو تا الان خوندین و میدونین مثل شستن مداوم دست ها و ضد عفونی کردن سطوح (مخصوصا سطوحی که مربوط به اماکن عمومیه) اما بقیه موارد و دلایلش:

1)بخشی از ایمنی ذاتی که کمپلمان نامیده میشه  با آب فعال میشه پس خوردن آب رو فراموش نکنید و هم اینکه یون کلسیم هم برای فعالیت کمپلمان نیاز هست و عواملی که کلسیم بدنتون رو کم میکنن کمتر بخورین مثل نوشابه و لبنیات رو حذف نکنین

2) خب ما ایمنی دیگری به نام ایمنی اختصاصی در بدن داریم که با میکروب هایی که وارد بدن شدن مبارزه میکنه و انواع سلول های ایمنی اختصاصی رو داریم  به اسم لنفوسیت های Bو لنفوسیت های T که  ویتامین های آ و سی و دی تقویت کننده ی لنفوسیت های T هستن پس هویج ،سبزیجات ،نور خورشید  البته در حد تعادلش به بدنمون برسونیم

3) این سلول ها علاوه بر خاصیت میکروب کشی در  تحریک تولید لایه مخاطی هم  نقش دارن (چقدر جالبه نه؟) و برای این کار علاوه بر ویتامین به پروتیین نیاز دارن

4)لنفوسیت های B برای ما پادتن میسازن از قضا بعضی از این پادتن ها روی سطوح مخاطی هستن  و پروتیینی هستن

پس لازم شد حتما پروتیین بخوریم مثل گوشت و آبگوشت ... 

5)کسترول و چربی زیاد این عوامل رو تضعیف میکنه 

6) قند زیاد هم مانع تقویت خوب سلول های ایمنی میشه

 

حالا افرادی که بیشتر در معرض خطر هستن چه کسانی اند؟ کسانی که این سد های دفاعی و سلول ها در اون ها آسیب دیده یا ضعیف شده مثل  افرادی که کورتون مصرف میکنن( افراد پیوندی) ، سرطانی ها ،اونایی که ایدز دارن ،اونایی که خیلی چاق هستن ،افرادی که دایما استرس دارن (استرس هم سیستم ایمنی رو ضعیف میکنه) یا اونایی که الان درگیر امتحان دادن هستن به طور کلی اونایی که فشار روانی زیادی دارن ، خانم های باردار...  

*ایجاد آرامش و شادی کردن استرس رو کم میکنه پس تو این شرایط از شادی کردن خجالت نکشین البته تا اون حدی که مایه ی ازار بقیه نباشیم 

اما چندتا نکته :

وقتی میگیم یه گیاهی برای مقابله با بیماری مفیده دقیقا منظورمون چیه؟ در اینجور موارد ترکبیات شیمیایی موثر مد نظر ما هستن پس خودتون حتما چک کنید که یه غذا چه ترکیباتی داره و اون ترکیبات چه تاثیراتی دارن  مثلا هویج ویتامین آ داره و ویتامین آ تقویت کننده ی سیستم ایمنیه ویا مثلا سیر آلیسین داره .

در مورد سوپ خفاش باید بگم همونطور که میدونین یه سری کشور ها غذاهای خام دریایی و عجیب غریب مثل خفاش  طبخ میکنن و خب این جانوران مخزن یه سری باکتری ها و ویروس ها هستن  و چون نیم پز میشن یا خام سرو میشن میکروب ها میتونن به افراد منتقل بشن

در چنین بیماری های واگیر داری معمولا هرچی تعداد میزبان در یک مساحت مشخصی بیشتر باشه شیوع بیماری سریعتره چون ویروس یا باکتری خوشحال میشه که با زحمت کمتری میتونه به منابع انرژی زیادی که همون بدن ما هست برسه ( به طور کلی یکی از اهداف موجودات زنده تکثیر و انتقال ژن به نسل های بعدیه که باکتری ها و ویروس ها هم از این قاعده مستثنی نیستن و همیشه دنبال راه های مقرون به صرفه هستن برای اینکار و خب چه جایی بهتر از سلول های بدن ما که انرژی و غذای مفتی دارن برا این موجودات کوچولو!)

اما درمورد نحوه انتقال بیماری ها از طریق مسافرت و ... میتونید یه سرچی درمورد اپیدمیولوژی این عوامل داشته باشین که دونستنش باعث میشه در چنین شرایطی مدیریت بهتر و پیشگیری های بهتری داشته باشیم

 

 ازجمله  کسایی که  میشه ازشون کمک گرفت: رشته های  ویروس شناسی پزشکی  باکتری شناسی پزشکی و ایمونولوژی و میکروبیولوژی 

برای مطالب بالا ارجاعتون میدم به کانال رسمی دکتر خلیلی که تو تلگرام جست وجو کنید ویسشون رو در این باره و شکل کامل تر مطالب بالا  رو پیدا میکنید 

خیلی ممنون که وقت گذاشتین و خوندین

4 سال پیش